Το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου ιδρύθηκε το 1958 με την ονομασία «Αποικία Ψυχοπαθών Λέρου», με δύναμη 650 κλινών και στεγάστηκε στους ιταλικούς στρατώνες που είχαν απομείνει από την ιταλική κατοχή του νησιού (1912-1947).
Σκοπός της ίδρυσης του ήταν η αποσυμφόρηση(!!!) των άλλων ψυχιατρείων, όπου οι συνθήκες διαβίωσης των ασθενών ήταν άθλιες. 4000 άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα μεταφέρθηκαν από το 1958 έως το 1981 στο ΚΘΛ.
Το Ψυχιατρείο της Λέρου, συγκέντρωσε όλες τις κατ' εξοχήν σοβαρές περιπτώσεις, τόσο απ' την πλευρά οικογενειακής - κοινωνικής εγκατάλειψης, όσο και απ' την σκοπιά της κλασσικής ψυχιατρικής.
Το 1965 η « Αποικία » μετονομάστηκε σε «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου ».
Το 1981 ο αριθμός των νοσηλευμένων ανέρχεται στα 2750 άτομα (δύναμη 650 κλινών). Η πλειοψηφία του προσωπικού που είχε φυλακτικό ρόλο, προήλθε απ' το ντόπιο πληθυσμό, ενώ για πολλά χρόνια ήταν ανύπαρκτη η επιστημονική στήριξη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ιδρυματισμού και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των εγκλείστων αφού δεν υπήρχε θεραπευτικό πλάνο.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ξέσπασαν οι πρώτες καταγγελίες για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των εγκλείστων στο ΚΘΛ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι μεταφορές ασθενών στη Λέρο με απόφαση του Υπουργείου Υγείας το 1982.
Το 1983 έγιναν οι πρώτες επισκέψεις και επισημάνσεις εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. Το 1984 με τον κανονισμό 815/84 η Ε.Ε. χρηματοδότησε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.
(στοιχεία από το koispe.gr)
2 σχόλια:
Μέχρι τώρα νόμιζα ότι ήταν γκέτο.
Δεν γνώριζα ότι ήταν "Αποκία".
Στον"ευφημισμό" πάντα είχαμε καλές επιδόσεις...
Αξίζει τον κόπο να βρεθεί ο νονός της "αποικίας", έτσι για την ιστορία.
@ Ανώνυμος
Στον "ευφημισμό" παίρνουμε άριστα. Όσο για το νονό, θα το ψάξω.
Έτσι για την Ιστορία....
Δημοσίευση σχολίου