Καλωσόρισμα

.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Παγκόσμιες ημέρες. Άλλοθι; (Με ευκαιρία την 3η Δεκέμβρη)

Δεν είναι λίγοι ( και εγώ είμαι ένας από αυτούς ) που υποστηρίζουν ότι οι Παγκόσμιες ημέρες επινοήθηκαν από τις σύγχρονες κοινωνίες για να λειτουργήσουν ως άλλοθι, για να απενοχοποιηθούν για όσα δεν κάνουν τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου και να δείξουν ότι ενδιαφέρονται, τάχα, γι αυτό που η Παγκόσμια ημέρα έχει καθιερωθεί, ενώ ισχύει το αντίθετο.

Ειδικά για τα άτομα με αναπηρίες, απαιτείται καθημερινή προσπάθεια και δουλειά από όλους μας, αλλά και πολιτική βούληση από αυτούς που έχουν την εξουσία για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα, που είναι πολλά.…
Η 3η Δεκέμβρη έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια αλλά και εθνική ημέρα αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρίες.

Κούφια λόγια και ευκαιρία για… προβολή κάποιων και τίποτα άλλο….
Τα άτομα με αναπηρίες στη χώρα μας είναι -και θα παραμείνουν και μετά τις
3 Δεκεμβρίου- πολίτες άλλης, μικρότερης κατηγορίας.
…και τα παιδιά με αυτισμό που είχαν και την ατυχία να γεννηθούν στη Κρήτη θα συνεχίζουν να κινδυνεύουν να έχουν την «τύχη» της Σαμπίν Μπονέρ…. http://christostzamousis.blogspot.com/2010/11/2.html και μετά...

Πρέπει επιτέλους και στον τομέα αυτό, να γίνουμε ένα σύγχρονο κράτος, που θα αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους πολίτες.

Σαν άτομα αλλά και σαν κοινωνία, πρέπει επιτέλους να προτάξουμε το συλλογικό από το ατομικό συμφέρον κατανοώντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτήν την κρίση στην οποία οδηγηθήκαμε γιατί, τις τελευταίες δεκαετίες, επικράτησαν οι αντίθετες λογικές.

Πρέπει επιτέλους να αποκαταστήσουμε το ρατσιστικό νόημα που κουβαλάει για αιώνες και μάλιστα αδιαμαρτύρητα, η λογοκριμένη φράση, "νους υγιής εν σώματι υγιεί", λες και όσοι δεν έχουν σωματική υγεία δεν μπορούν να έχουν υγιή νου.

(Μιχαήλ Ιατρού: Πόθεν και διατί, ειδική Εγκυκλοπαίδεια, Αθήνα 1972, σελ. 488-489)… της φράσεως “νούς υγιής εν σώματι υγιεί”, προηγείται η φράση “ευκταίον θα ήταν να υπάρχη”) η οποία έχει λογοκριθεί.
Το νόημα δηλαδή της φράσης είναι “μακάρι (είθε) να υπήρχε ο υγιής νους σε υγιές σώμα”, χωρίς να αποκλείει την δυνατότητα να υπάρχει υγιής νους σε ασθενές σώμα, ή ακόμη και να υπάρχει ασθενής νους (βλάκας)… με υγιές σώμα.”

Πρέπει να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τη χαμένη τιμή της "Παγκόσμιας ημέρας" για τα ΑμεΑ , δίνοντάς της ουσιαστικό περιεχόμενο.

Το χρωστάμε στον εαυτό μας, στα παιδιά μας, το χρωστάμε στα ίδια τα ΑμεΑ και σε όσους αγωνιούν και αγωνίζονται για ίσα δικαιώματα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://andreaslappas.blogspot.com/2008/11/blog-post_10.html