Καλωσόρισμα

.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Ο 20ος αιώνας είχε χαρακτηριστεί ως ο αιώνας του άγχους. Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται ως η νόσος του 21ου αιώνα.

Η κατάθλιψη αποτελεί την 4η αιτία νοσηρότητας και ανικανότητας και σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί την 2η αιτία θανάτου, μετά τα καρδιαγγειακά. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως 121 εκ. άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνει αν ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες. Εκτιμάται ότι 1 στα 10 άτομα θα νοσήσει από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του.
Λιγότερο από το 25% όσων πάσχουν από κατάθλιψη έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες. Επιπλέον, η κατάθλιψη βρίσκεται ήδη στη 2η θέση των αιτιών για τα Χαμένα Χρόνια λόγω Ανικανότητας (DALYs) στην ηλικιακή ομάδα 15-44 ετών και για τα δύο φύλα στις ανεπτυγμένες χώρες.
Επίσης, η κατάθλιψη αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες αυτοκτονιών. Υπολογίζεται ότι 850.000 αυτοκτονίες ετησίως σχετίζονται με την κατάθλιψη.
H κατάθλιψη αποτελεί διαταραχή του συναισθήματος και μία από τις πλέον διαδεδομένες ψυχικές διαταραχές, η οποία εκφράζεται με ένα πλήθος συμπτωμάτων. Η διάγνωσή της προϋποθέτει την ύπαρξη καθημερινών (τουλάχιστον για 2 εβδομάδες) συναισθημάτων θλίψης ή απώλειας ενδιαφέροντος ενώ παράλληλα θα πρέπει να εντοπίζονται τουλάχιστον 4 από τα παρακάτω συμπτώματα:
• Καταθλιπτική διάθεση
• Αίσθημα απώλειας της διάθεσης ή της ευχαρίστησης
• Αισθήματα ενοχής ή χαμηλής αυτοεκτίμησης
• Διαταραχές στον ύπνο
• Απώλεια ή αύξηση βάρους
• Μειωμένη ενέργεια
• Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης
ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
Βιολογικοί παράγοντες: Κληρονομικότητα, Ορμονικοί παράγοντες, Σωματικά νοσήματα, Φάρμακα.
Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες: Οικογενειακοί παράγοντες, Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, Στρεσογόνα γεγονότα ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: