Καλωσόρισμα

.

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, οι Φορείς – Μέλη της και όλοι οι συμμετέχοντες στο Πανελλήνιο Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο, διακήρυξη:

Εμείς, άτομα με αναπηρία, άτομα με χρόνιες παθήσεις, γονείς, κηδεμόνες, φίλοι ατόμων με αναπηρία και ενεργοί πολίτες από όλη την Ελλάδα που συγκεντρωθήκαμε και συμμετείχαμε στο Πανελλήνιο Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο (Αθήνα, Πλατεία Συντάγματος, 3 Δεκεμβρίου 2010), που διοργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και οι Φορείς – Μέλη της με αφορμή την Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, διακηρύσσουμε και διατρανώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε για την ανατροπή της υφιστάμενης δυσμενούς κατάστασης που βιώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας στη χώρα μας.

Η σκληρή και επώδυνη μείωση εισοδήματος, η ουσιαστική αποσάθρωση των δημόσιων πολιτικών στήριξης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, η χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, η κατάρρευση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και ψυχικής υγείας, η χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία στα ιδρύματα κλειστής περίθαλψης, η εκτίναξη της ανεργίας που είναι η πιο σκληρή μορφή κοινωνικής αναπηρίας, η προβληματική και ελλειμματική κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης με αποκορύφωμα το ρατσιστικό μηχανογραφικό δελτίο εισαγωγής των ατόμων με αναπηρία στα Πανεπιστήμια, είναι η κορφή του παγόβουνου που έχει αρχίσει να συνθλίβει τους πιο αποκλεισμένους ανάμεσα στους αποκλεισμένους, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.
Η τραγική ανακολουθία μεταξύ λόγων και έργων σε θέματα αναπηρίας που έχουμε βιώσει διαχρονικά, επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το κλίμα αβεβαιότητας. Τα όρια αντοχής μας έχουν εξαντληθεί.
Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας, για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις προσωπικές και κοινωνικές μας ανάγκες και υποχρεώσεις, για να γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι το κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας έχει γίνει δυσβάσταχτο.
Αγωνιζόμαστε για τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και για την άμεση άρση των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις που άδικα και άκριτα έχουν επιβληθεί, συνθλίβοντας τα πενιχρά εισοδήματα των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
Αγωνιζόμαστε για τον δημόσιο χαρακτήρα των πολιτικών για την αναπηρία, ως μοναδικό τρόπο ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής προστασίας του συνόλου των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Αγωνιζόμαστε για την καταπολέμηση όλων των μορφών φιλανθρωπίας (επαιτεία, εράνους).
Αγωνιζόμαστε για την προστασία των πλέον ευάλωτων ατόμων με αναπηρία όπως είναι τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα άτομα που διαβιούν σε ιδρύματα, οι γυναίκες με αναπηρία, οι μετανάστες με αναπηρία.
Αγωνιζόμαστε για να γίνει συνείδηση στην Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα, τους Κοινωνικούς Εταίρους, την Εκκλησία και σε κάθε πολίτη, ότι την κρίση δεν πρέπει να πληρώσουν αυτοί που δεν ευθύνονται για τη δημιουργία της. Για αυτό και απαιτούμε, χωρίς καμία καθυστέρηση, η Κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προστατεύσει με πρακτικά, ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα τα άτομα με αναπηρία από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: