Καλωσόρισμα

.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

"Στη γλώσσα μου" Amanda baggs, ένα αυτιστικό άτομο που δεν "μιλά",... μας λέει πολλά

Αφιερώστε μερικά λεπτά και παρακολουθήστε προσεκτικά το βίντεο με την ονομασία "In my language" που θα βρήτε στο τέλος αυτής της ανάρτησης.
Δημιουργός του βίντεο είναι η Amanda Baggs!
Η Amanda, ένα αυτιστικό άτομο που δεν μιλά, κινηματογράφησε, επεξεργάστηκε, μόνταρε και ανέβασε αυτό το βίντεο στο YouTube, συνοδεύοντάς το με ένα εξαιρετικής ευφυΐας σπικάζ. Χρησιμοποίησε μία φωτογραφική μηχανή με δυνατότητες βίντεο, ενώ για το editing επέλεξε εργαλεία όπως το RAD Video Tools κ.α. Για την "ομιλία" της χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή DynaVox Vmax, όπου πληκτρολογεί τις λέξεις που επιθυμεί, οι οποίες με τη σειρά τους μετατρέπονται σε ήχο μέσω ενός προγράμματος text-2-speech. (Η Amanda θα μπορούσε να είναι ένας είδος πρωταθλήτριας στην πληκτρολόγηση, αφού ο ρυθμός της φτάνει τις 120 λέξεις το λεπτό!)
Η Amanda είναι μέλος ενός κινήματος αυτιστικών συνανθρώπων μας, οι οποίοι με τη βοήθεια του Internet και της τεχνολογίας έχουν καταφέρει να μας μεταφέρουν τις σκέψεις τους, αλλά και να τις διαδώσουν και πλέον έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο τους αντιμετωπίζουμε. Έχουμε κατανοήσει πλέον ότι ο αυτιστικός εγκέφαλος είναι απλώς διαφορετικός και όχι χειρότερος ή καλύτερος.
Μέχρι σήμερα κινούμασταν προς λανθασμένες κατευθύνσεις, αντιμετωπίζοντας τη συγκεκριμένη κατάσταση ως ασθένεια, ως κάτι λανθασμένο που έπρεπε να διορθωθεί.
Η τεχνολογία ήταν αυτή που έδωσε τη δυνατότητα στη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων να επικοινωνήσουν με εμάς τους υπόλοιπους, να μας πουν τι σκέφτονται και να κάνουν -κάποιους έστω- να ντραπούμε για τον τρόπο που (εξακολουθούμε να) αντιμετωπίζουμε τη διαφορετικότητα.
Παρακολουθώντας το Video, αρχικά θα παραξενευτείτε, κάποιοι ενδεχομένως και να "αγριευτούν", ενώ κάποιοι (ελπίζω λίγοι) θα αναζητήσουν κάτι πιο "ευχάριστο" και "ενδιαφέρον"...

Ένα σχεδόν παιδικό μουρμουρητό ακούγεται διαρκώς και ένας άνθρωπος πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενες όσο και περίεργες κινήσεις, όπως το να χτυπά με ένα σύρμα την πόρτα και να διατρέχει κατά μήκος το πληκτρολόγιο του υπολογιστή του.
Πρόκειται για την Amanda Baggs.
Τη κατάστασή της εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το βίντεο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σε προετοιμάζει για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Η οθόνη γίνεται μαύρη και η φράση "A translation" εμφανίζεται. Μία συνθετική φωνή με γυναικεία χροιά, ξεκινά να εξηγεί τις σκέψεις της:
"Το βίντεο που παρακολουθήσατε ήταν στη φυσική μου γλώσσα. Πολλοί πιστεύουν ότι, αφού αυτή είναι η γλώσσα μου, κάθε τμήμα του βίντεο πρέπει να έχει μία ιδιαίτερη, συμβολική σημασία, σχεδιασμένη έτσι, ώστε να μπορεί να μεταφραστεί από το ανθρώπινο μυαλό... Αγγίζω πράγματα, τα μυρίζω, τα ακούω, τα κοιτάω... Δεν είναι όμως αρκετό, γιατί θα πρέπει να μυρίζω, να ακούω και να κοιτάω τα "σωστά" πράγματα. Εάν το κάνω σε "λάθος" πράγματα, οι άνθρωποι αμφιβάλλουν για το αν είμαι σκεπτόμενο ον.
"In my language"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

χωρίς σχόλια