Καλωσόρισμα

.

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

Το να μπορεί κάποιος να διαβάζει και να ενημερώνεται θεωρείται αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα. Αλλά το δικαίωμα αυτό καταστρατηγείται γιατί ο τρόπος με τον οποίον γράφονται, παρουσιάζονται και διακινούνται σήμερα οι πληροφορίες στις σύγχρονες κοινωνίες, απαιτεί ικανότητες διαχείρισης και κατανόησής τους από τον μέσο άνθρωπο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αποκλεισμού για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα κατανόησης ή το μορφωτικό τους επίπεδο είναι χαμηλό.

Έτσι, αντί να ενδυναμώνονται από την πληροφόρηση, στερούνται την πρόσβαση σε αυτή. Δημιουργείται, με αυτόν τον τρόπο, ένα χάσμα ανάμεσα στους «πλούσιους» και τους «φτωχούς», όσον αφορά στην πληροφόρηση, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ισότιμη συμμετοχή των ανθρώπων στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Τα τελευταία χρόνια παγκόσμιοι οργανισμοί καταβάλουν προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου και παρότι έχει γίνει κάποια πρόοδος, ένα μέρος του πληθυσμού αδυνατεί να διαβάσει ή δυσκολεύεται να κατανοήσει ένα κείμενο.

Οι κυριότερες ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα προβλήματα είναι:

Άτομα που έχουν περιορισμένη εκπαίδευση.

Άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό και άτομα με άλλες αναπηρίες.

Άτομα με κοινωνικά ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Μετανάστες, των οποίων η μητρική γλώσσα είναι διαφορετική από αυτή της χώρας υποδοχής τους.

Στην επίλυση των προβλημάτων αυτών μπορεί να βοηθήσει η μέθοδος «easy to read» ή «Κείμενο για Όλους» ή «εύκολο και κατανοητό κείμενο» (όπως μεταφέρεται στα ελληνικά).

Τι είναι η μέθοδος «Κείμενο για Όλους»;

Ουσιαστικά πρόκειται για μια μέθοδο μεταγραφής κειμένου που όχι μόνο διευκολύνει την ανάγνωση, αλλά κυρίως την κατανόηση. Δεν πρόκειται απλώς για αποκωδικοποίηση λέξεων αλλά για μέθοδο που επιτρέπει στο χρήστη να αποκτήσει γνώση.

Μέσω της μεθόδου αυτής δίνεται η ευκαιρία σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα προσβασιμότητας στο γραπτό λόγο, εξαιτίας όσων προαναφέραμε, να διαβάσουν, να ενημερωθούν, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να έρθουν σε επαφή με τη «γλώσσα», να νιώσουν κύριοι της ζωής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: