δεδομένου ότι υπάρχουν άνθρωποι με ή χωρίς αναπηρία, διαφορετικού φύλου, χρώματος, καταγωγής, κουλτούρας, εξυπνότεροι ή πιο μορφωμένοι, απαιτείται όλοι να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες έκφρασης, κοινωνικής ένταξης, καθώς και τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης.
Καλωσόρισμα
Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011
Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011
Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011
Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011
Αυτισμός: τα όρια της απελπισίας (του Αλέκου Μάρκελλου) ή ΣΠΑΣΤΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ (Τελευταίο μέρος)
Σπάστε λοιπόν τη σιωπή, από μόνο του το δράμα του αυτισμού έχει αρκετή σιωπή.
Όσοι έρχεστε σε επαφή με παιδί στο φάσμα του Αυτισμού, το γνωρίζω, σοκάρεστε. Περιορίζεστε συνήθως σε ένα καλό λόγο όπως «τι κάνεις αγγελούδι μου» και εισπράττοντας το τείχος της σιωπής ως απάντηση, εγκαταλείπετε την προσπάθεια.
Σφάλμα σοβαρό.
Η συναισθηματική τους νοημοσύνη είναι πλήρως ανεπτυγμένη. Καταλαβαίνουν και αισθάνονται. Λίγη παραπάνω επιμονή, λίγο περισσότερη εκδηλωμένη έκφραση αγάπης, ένα ζεστό χαμόγελο καλύπτουν περισσότερα απ’ όσα θα λάβει σε δύο τετράωρες συνεδρίες με ειδικούς. Όχι, δεν θα σας ανταμείψει.
Αυτισμός: τα όρια της απελπισίας (του Αλέκου Μάρκελλου) Μέρος 2ο
Τη δεκαετία του 2000 που μόλις μας τελείωσε, 1 στα 116 (για άλλους ερευνητές 1 στα 100, για άλλους 1 στα 91) αγόρια γεννιέται με αυτισμό!
Ξανασκεφτείτε λίγο τα νούμερα. Και όποιος μπορεί ας απαντήσει στον εαυτό του σε δύο ερωτήματα:
1) Αν αυτή είναι η ταχύτητα αύξησης και δεν αλλάξει τίποτε, πόσα παιδιά θα γεννιούνται στο φάσμα του αυτισμού το 2050; Το 2100;
2) Όλοι έχουμε ακούσει για αυτιστικά παιδιά. Με τους ενήλικες, αναρωτήθηκε ποτέ κανείς τι γίνεται; Πού είναι όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν με Αυτισμό τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ελλάδα και ενηλικιώθηκαν; Μήπως θεραπεύθηκαν, γι΄ αυτό δεν έχουμε ακούσει (σχεδόν) τίποτε;
Βλέπετε ο Αυτισμός, ως κατάσταση είναι ισόβια.
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011
Αυτισμός: τα όρια της απελπισίας (του Αλέκου Μάρκελλου)
Αναζητάς το βλέμμα. Κενό. Υπάρχεις, αλλά «δεν υπάρχεις». Είσαι αόρατος. Μιλάς, απάντηση δεν παίρνεις. Πονάς; Αδιαφορία, παρηγοριά καμία. Δακρύζεις; Σιωπή. Μοιράζεσαι, χαμογελάς, προτρέπεις, σχολιάζεις, αγκαλιάζεις, φιλάς: Τείχος. Ο Αυτισμός περιέχει μέσα του ασύλληπτη σκληρότητα και αδικία. Γονείς και αυτιστικά παιδιά είναι μια κοινή μορφή πόνου που αγγίζει συχνά τον ορισμό των ορίων της απελπισίας. Ενίοτε τα επανακαθορίζει. Καθημερινά. Και δυστυχώς, για πάντα. Μια κόλαση πόνου δίχως τέλος. Και το χειρότερο, δίχως ελπίδα τέλους. Πίσω από τις πόρτες των σπιτιών χιλιάδων συνανθρώπων μας στην Ελλάδα και παντού οι καθημερινές ιστορίες που εκτυλίσσονται μακριά από το δημόσιο χώρο αποτελούν ένα απόστημα στο οποίο η κοινωνία πρέπει να κάνει τη δική της επανάσταση συμπόνιας και αλληλεγγύης για να το αποβάλει.
Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011
Ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο την 3η ημέρα των αγώνων για τους Έλληνες αθλητές με αναπηρία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου - Christchurch 2011.
Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011
Ασημένιο μετάλλιο η Σταματουλά στο Παγκώσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Αθλητών με αναπηρία
Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ "Εκπαιδευτικός" Στην ανάρτηση ΚΑΝΕ ΑΛΜΑ ΠΙΟ ΓΡΗΓΗΠΟ ΑΠΟ ΤΗ ΦΘΟΡΑ
Πολύ αισιόδοξες εικόνες, αλλά δεν ξέρω, ακόμα και όσοι είναι στο βίντεο και χαίρονται τη φύση, αν αργότερα δεν θα την μολύνουν.
Βλέπεις, όλοι συμφωνούμε για μια κοινωνία καλύτερη, αρκεί να μην αγγιχθούν τα δικά μας θέλω, οι δικές μας μικροανέσεις..
Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011
Η τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου αθλητών με αναπηρία.
Την τελετή έναρξης κήρυξε ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι, ενώ ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC), Γκρεγκ Χάρτουνγκ είπε ότι «η συγκεκριμένη διοργάνωση του στίβου είναι η τελευταία πριν από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, γεγονός που της προσδίδει ιδιαίτερο κύρος.
Την ελληνική ομάδα που παρέλασε στην κεντρική πλατεία μπροστά από τον καθεδρικό ναό της πόλης, υποδέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη η πολυάριθμη ελληνική κοινότητα που υπάρχει στο Christchurch αλλά και τις γύρω πόλεις.
Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011
Εσύ τι θα έκανες;;;
Μετά την τελετή, έκανε μια ερώτηση.
"Όταν η φύση δεν παρεμποδίζεται απο εξωτερικές επιρροές, όλα γίνονται τέλεια.
Ακόμα ο γιος μου, ο Shay, δεν μπορεί να μάθει τα πράγματα όπως τα άλλα παιδιά. Δεν μπορεί να καταλάβει τα πράγματα όπως τα άλλα παιδιά. Πού είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων στο γιο μου;"
Όλοι στην αίθουσα αναρωτιόνταν σιωπηλά και γεμάτοι απορία.
Ο πατέρας συνέχισε.
"Όταν ένα παιδί σαν τον Shay που είναι πνευματικά ανάπηρο, έρχεται στη ζωή, η ευκαιρία να καταλάβεις την αληθινή ανθρώπινη φύση είναι, το πώς οι υπόλοιποι άνθρωποι θα συμπεριφερθούν σ' αυτό το παιδί."
Και αφηγήθηκε την παρακάτω ιστορία, που θα σας παρακαλέσω θερμά να διαβάσετε μέχρι το τέλος της..
Ο Shay κι εγώ, περάσαμε έξω απο ένα πάρκο, όπου κάποια αγόρια που γνώριζαν τον Shay, έπαιζαν μπέιζμπολ.
Ο Shay με ρώτησε, "μπαμπά, νομίζεις ότι θα μ' αφήσουν να παίξω μαζί τους;"
Εγώ ήξερα ότι τα περισσότερα αγόρια, δεν θα ήθελαν κάποιον σαν τον Shay στην ομάδα τους.
Μα ήξερα, και καταλάβαινα σαν πατέρας, ότι αν του δινόταν η ευκαιρία να παίξει, θα του έδινε πολύ μεγάλη χαρά και επίσης ένα αναγκαίο αίσθημα ένταξης, μαζί με κάποια εμπιστοσύνη που θα γινόταν αποδεκτός από τα άλλα παιδιά, παρά την αναπηρία του.
Πλησίασα λοιπόν ένα απο τα παιδιά, και το ρώτησα χωρίς βέβαια να περιμένω και πολλά, αν ο Shay θα μπορούσε να παίξει μαζί τους.
Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011
Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ατόμων με αναπηρίες (21-30 Ιανουαρίου Christchurch Νέας Ζηλανδίας)
Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τους τελευταίους μήνες οι πρωταθλητές μας, αγωνιστικά και μη, κυριαρχεί η αισιοδοξία ότι θα βρεθούν και πάλι ψηλά, συνεχίζοντας τις επιτυχίες σε μεγάλες διοργανώσεις.
Θα σας ενημερώνουμε για την εξέλιξη των αγώνων και τις επιτυχίες των αθλητών μας με αναπηρίες,
Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011
Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τα αίτια της νοητικής υστέρησης (μια καλή είδηση)
Τη διαδικασία σχηματισμού και ανάπτυξης της «καλωδίωσης» του εγκεφάλου κατάφεραν να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά οι επιστήμονες, όπως αυτή εξελίσσεται και σχεδόν ολοκληρώνεται τους πρώτους μήνες ζωής του ανθρώπου.
Με τη βοήθεια μιας σύγχρονης απεικονιστικής μεθόδου, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King's College London «σάρωσαν» τον εγκέφαλο μωρών με ειδικά «φιλικά προς τα βρέφη» μηχανήματα- προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία σχηματισμού των μονωτικών στοιβάδων γύρω από τα νευρικά κύτταρα.
Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011
Ραφαήλ Παπαδόπουλος. (Αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα.)
Πρόσωπο της χρονιάς που πέρασε, μέσα από την ψηφοφορία που οργάνωσαν η εφημερίδα "Τα Νέα" σε συνεργασία με το "In.gr.", αναδείχθηκε ο μαθητής Ραφαήλ Παπαδόπουλος.
Ο Ραφαήλ Παπαδόπουλος, ο μαθητής από τη Θεσσαλονίκη με σπαστική τετραπληγία αρίστευσε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2010.
Ο Ραφαήλ συγκέντρωσε στις Πανελλήνιες 19.952 µόρια, δηλαδή 48 µόρια λιγότερα από το απόλυτο άριστα, και πέρασε πρώτος στο Τµήµα Πολιτικών Επιστηµών του ΑΠΘ.
Αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα....