Καλωσόρισμα

.

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τα αίτια της νοητικής υστέρησης (μια καλή είδηση)

Τη διαδικασία σχηματισμού και ανάπτυξης της «καλωδίωσης» του εγκεφάλου κατάφεραν να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά οι επιστήμονες, όπως αυτή εξελίσσεται και σχεδόν ολοκληρώνεται τους πρώτους μήνες ζωής του ανθρώπου.

Με τη βοήθεια μιας σύγχρονης απεικονιστικής μεθόδου, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King's College London «σάρωσαν» τον εγκέφαλο μωρών –με ειδικά «φιλικά προς τα βρέφη» μηχανήματα- προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία σχηματισμού των μονωτικών στοιβάδων γύρω από τα νευρικά κύτταρα.

Αυτό που διαπίστωσαν οι επιστήμονες είναι πως μέχρι την ηλικία των εννέα μηνών, η διαδικασία της μυελίνωσης, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, πραγματοποιείται σχεδόν σε όλα τα τμήματα του εγκεφάλου και εξελίσσεται σχεδόν στη τελική της μορφή.

«Αυτό που γνωρίζουμε ήδη είναι ότι οι μονωτικές μεμβράνες μυελίνης αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης του νευρικού μας συστήματος. Χωρίς αυτές, τα ερεθίσματα από και προς τον εγκέφαλο θα βρίσκονταν σε πλήρη σύγχυση»,

«Γνωρίζοντας ακριβώς τη διαδικασία σχηματισμού της μυελίνης και πότε η διαδικασία αυτή διακόπτεται, ευελπιστούμε ότι θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε ευπαθείς περιπτώσεις, όπως τα πρόωρα βρέφη, και να κατανοήσουμε τα αίτια της νοητικής υστέρησης ή της αναπηρίας»,εξηγεί ο Σον Ντεόνι, επικεφαλής επιστήμονας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Νευροεπιστήμης (Journal of Neuroscience).

Δεν υπάρχουν σχόλια: