Καλωσόρισμα

.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Οι επιπτώσεις της οικονομική κρίση στην ψυχική υγεία

Σύμφωνα με μελέτες, σχεδόν 3 στις 4 οικογένειες παιδιών με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού ξοδεύουν πάνω από 800 ευρώ μηνιαίως για την αντιμετώπιση μόνο του προβλήματος του παιδιού τους, ενώ λιγότερο από τα μισά καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία.
Μια στις δυο μητέρες φαίνεται να έχουν σημαντικό πρόβλημα ψυχικής υγείας, κυρίως συμπτώματα κατάθλιψης.
Τα παιδιά που εγκαταλείπονται στα παιδοψυχιατρικές κλινικές και τα ιδρύματα, επειδή οι γονείς τους δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν ολοένα και πληθαίνουν και ο κίνδυνος παλινδρόμησης στην Ελλάδα των ιδρυμάτων είναι πλέον ορατός.
Ολοένα και συχνότερες είναι επίσης οι περιπτώσεις παιδιών που παραπέμπονται σε Παιδοψυχιατρικές Κλινικές (όπου υπάρχουν) μετά από αυτοκτονία μέλους της οικογένειας τους, ως απόρροια της κρίσης.

Η περίοδος της οικονομικής κρίσης που ζούμε είναι η πιο ακατάλληλη περίοδος για περικοπές στην ψυχική υγεία. Οι συνέπειες των περικοπών σήμερα είναι σίγουρο ότι θα φέρουν πόνο και κόστος στο μέλλον, αφού η μη θεραπεία των προβλημάτων ψυχικής υγείας κοστίζει σε πολλούς τομείς περισσότερο από τη θεραπεία τους.
Αντίθετα, αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για επένδυση σε επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης και θεραπείας ψυχικών διαταραχών, που μπορεί να έχουν οικονομικό όφελος και σε τομείς εκτός της υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: